Зустріч Прем’єр-Міністра Олексія Гончарука з провідними будівельними компаніями України

Зустріч Прем’єр-Міністра Олексія Гончарука з провідними будівельними компаніями України
20.01.2020
17 січня 2020 року, за ініціативою Прем’єр-Міністра України Олексія Гончарука, в клубі Кабінету Міністрів України відбулася зустріч з провідними будівельними компаніями України щодо розвитку будівельної галузі, проблемних питань та шляхів їх вирішення, а також питань детінізації ринку праці у будівництві. Почесними гостями заходу стали керуючий власник девелоперської компанії /ОМОКС\ Олексій Кулагін та президент групи компаній /Чайка\ Оксана Кулагіна.

Засідання розпочалося з виступу Прем’єр-Міністра України Гончарука Олексія. Він висловив свої головні очікування від будівельної галузі:

1. Виведення галузі з тіні.
2. Легалізування закупівель будматеріалів.
3. «Біле» працевлаштування.
4. Будівельники повинні перестати бути заручникамі корупційних органів, в першу чергу «ДАБІ».
5. Оцифрування всіх процесів. Розробка програм «СС2» та «СС3».
6. Створення та введення нового Державного реєстру.

В.о. голови Державної архітектурно-будівельної інспекції України Костенко Олена Ігорівна доповіла про те, що на сьогоднішній день в країні дуже швидко ліквідується корупція.

Олексій Кулагін виступив з пропозиціями будівельного бізнесу щодо роботи Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України а саме:

1. Сприяння створенню умов для української державності за рахунок розвитку бізнесу та підприємницької діяльності.
2. Завдання найближчого часу:
Рекомендувати депутатам Верховної ради України:
- відновити дію Закону України «Про антикризові заходи в будівництві»
- віднести ст. 206 Кримінального кодексу України «Блокування господарської діяльності підприємств» до особливо тяжких злочинів
- заборонити перевірки та відкриття кримінальних проваджень щодо підприємств будівельної галузі за зверненнями, не підтверджені висновками профільних технічних експертиз.
3. В сфері фінансування будівництва:
Рекомендувати депутатам Верховної ради України:
- заборонити НБУ законотворчі ініціативи
- негайно розпочати кредитування будівельної галузі завдяки НБУ
- встановити нульову відсоткову ставку щодо кредитування галузевого розвитку
- збільшити строк кредитування юридичних осіб, по комерційних житлових об’єктах,а також по об’єктах комерційної та промислової нерухомості
- звільнити забудовників від сплати відсотків і тіла кредиту по кредитним договорам на будівництво житла, до введення в експлуатацію об’єкту будівництва.
- запровадити обов’язкове звільнення будівельної галузі від сплати ПДВ.
4. Розробка пропозицій в сфері економіки та їх впровадження для захисту інвесторів та забудовників від дестабілізуючих факторів, які підвищують ризик зриву строків будівництва.
5. Поставити перед КМУ питання щодо створення «Міністерства будівництва України» та «Міністерства комунального господарства».

Сподіваємося, що дана зустріч пройшла не дарма і всі пропозиції не тільки керуючого власника девелоперської компанії /ОМОКС\ Олексія Кулагіна, але й представників провідних будівельних компаній України будуть почуті та прийняті в роботу, і відобразяться в наступній нараді, які вже призначена за 2-3 тижні.